تاریخچه ادویه شناسی به روایت یک پژوهشگر خوراک شناس

به گزارش وبلاگ معین، برنامه تلویزیونیاتفاق در سی امین شب اردیبهشت ماه با موضوع ادویه شناسی میزبان یک پژوهشگر خوراک شناس بود.

تاریخچه ادویه شناسی به روایت یک پژوهشگر خوراک شناس

به گزارش خبرنگار حوزه رادیو و تلویزیون گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری وبلاگ معین داور ملی سازمان میراث فرهنگی در برنامه تلویزیونی اتفاق گفت: فلفل سیاه متداول تر از همه ادویه ها است و نقطه مخالف آن زعفران است زیراکه گران ترین ادویه می باشد.

ستایش فرجی، داور ملی سازمان میراث فرهنگی مهمان سی امین شب اردیبهشت ماه در برنامه اتفاق بود وی در رابطه با تاریخچه ادویه با اشاره به اینکه سابقه مصرف ادویه به 4500 سال پیش باز می گردد اعلام کرد: شکارچیانی که حیوانات را شکار می کردند و شکار آنها روی گیاهان دارویی می افتاد جزو اولین نفراتی هستند که با طعم و مزه ادویه آشنا شدند.

عضو هیئت موسس انجمن خوراک و نوشیدنی ایران ادامه داد: مصریان هنگام ساخت اهرام ثلاثه زمانی که گرفتار سختی کار بودند برای در امان ماندن از بلاها به سیر و پیاز مراجعه می کردند و این شیوه در کشورما نیز وجود داشت و اگر خانواده دچار بیماری می شد گردنبندی از سیر بر گردنش آویزان می کردند.

فرجی اضافه کرد: مصریان در ادامه ادویه دیگری مانند؛ رازیانه، میخک، دارچین و غیره را نیز شناسایی کردند همچنین از آن موقع تا به امروز زنان عشایر در شهرکرد، کردستان و لرستان از میخک به عنوان مسکن برای تسکین دردها، آرامش دادن، خوش بو کردن موها و... استفاده می کردند.

وی اضافه کرد:همچنین سیب میخ کوب در کردستان نماد مهر، عشق و دوستی است که عاشق سیب آغشته به میخک که بسیار نیز خوش بو است را به معشوق می دهد، این سیب همواره خوشبو ماندگار است.

فرجی توضیح داد: سه هزار سال پیش در پاپیروس های مصری به استفاده از آویشن، گشنیز و شنبلیله به منظور حفظ سلامتی توصیه شده است و در فرهنگ ما نیز برای درمان سرماخوردگی از سوپ های شنبلیله و دمنوش های آویشن استفاده می شد.

محقق و پژوهشگر خوراک در پاسخ به سوال مجری برنامه اتفاق که پرسید پیشرفت علم سبب شناخته شدن این ادویه ها بود؟ اظهار کرد: سازگاری با محیط کم کم به بشر یاد داد که چه چیزی سبب کاهش و چه چیزی سبب رشد بیماری می گردد.

فرجی گفت: ملکه صبا پیشکش هایی را به حضرت سلیمان می داد که یکی از این هدایا ادویه بود همچنین کاروانی که حضرت یوسف از چاه بیرون کشید کاروان تجاری ادویه بود، که این داستان های مذهبی صندلی ادویه را در سه هزار سال پیش نشان می دهند ادویه در آن موقع گران بها بود حکم طلا داشت.

وی در پاسخ به این پرسش که جهانشمول ترین ادویه کدام است؟ گفت: فلفل سیاه متداول تر از همه ادویه ها است و نقطه مخالف آن زعفران است زیراکه گران ترین ادویه می باشد لذا هنوز وارد بسیاری از فرهنگ ها نشده و بیشترین مصرف زعفران در ایران است.

عضو هیئت موسس خوراک و نوشیدنی ایران توضیح داد: سه هزار پیش از دوران هخامنشیان زعفران وارد زندگی افراد شد و از آن برای رنگ دادن به نان و غذا استفاده می شد همچنان جوهری از زعفران گرفته شد که حکم پادشاهان با آن نوشته می شد.

محقق و پژوهشگر خوراک در پاسخ به این پرسش که چرا دنبال ادویه رفتید؟ گفت: عرق و علاقه بنده به وطن یکی از دلایلی است که به سمت پژوهشگری خوراک رفتم و همچنین دغدغه اصلی ام در زندگی سفر برای پیدا کردن نانوشته های خوراک و رازهایی در خصوص خوراک و فرهنگ خوراک که در حال فراموش شدن هستند لذا 11 سال است که به همه جای ایران سفر می کنم.

داور ملی سازمان میراث فرهنگی ادامه داد: بزرگترین تجار ادویه اعراب بودند که سفرهای تجاری خود را از کشورهای شرق آسیا، هند و پاکستان شروع و تا بخش هایی در اروپا ادامه دادند، اما خوراک های اروپایی ها اوایل طعم دار نبودند و زمانی که به با ادویه آشنا شدند ورودشان به آسیا نیز بیشتر شد.

وی گفت: حتی 3 هزار سال پیش جنگی با هدف استعمار کردن ادویه جنگ های ادویه ای در بین کشورهای هلند و انگلیس رخ داد.

فرجی اضافه کرد: دوره صفویه دوران شکوفایی آشپزی است و چاشنی های خاص ایران مانند رب انار در آن موقع رایج شد.

داور ملی سازمان میراث فرهنگی گفت: در آن موقع از موسیر برای ضدعفونی کردن آب استفاده می شد، همچنین گل محمدی هم در ایران و هم در اروپا کشت می گردد اما می توان ادعا کرد که بزرگترین تولیدکنندگان گلاب محمدی از زمان هخامنشیان در فارس و زمان صفویه در کاشان اجرا شده است.

4104/

منبع: خبرگزاری دانشگاه آزاد آنا

به "تاریخچه ادویه شناسی به روایت یک پژوهشگر خوراک شناس" امتیاز دهید

2 کاربر به "تاریخچه ادویه شناسی به روایت یک پژوهشگر خوراک شناس" امتیاز داده اند | 4 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تاریخچه ادویه شناسی به روایت یک پژوهشگر خوراک شناس"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید